Menu

FOTO: www.delfi.ee

Nasta vai kitka?

Nämä pohdinnat ja väittelyt ovat tuottaneet varmasti monelle auton omistajalle päänvaivaa. Yksiselitteistä vastausta on vaikea saada, mutta on seikkoja, joita on hyvä renkaita ostaessa pohtia.

Se, että kitkarengas olisi kuivalla asfaltilla parempi, ei pidä paikkansa. Vain harvat kitkarenkaat ovat testeissä osoittautuneet nastarenkaita paremmiksi kuivalla asfaltilla. Nykyaikaiset nastarenkaat ylittävät lähes kaikilta ominaisuuksiltaan kitkarenkaat, ainoana ja suurimpana miinuksena on niiden aiheuttama liikennemelu.

Nastarenkaat ovat erinomainen valinta etenkin vähemmän kokeneille ja harvoin ajaville autoilijoille, koska liukkaissa äkkitilanteissa on nastarenkailla varustettu auto paremmin hallittavissa. Sama koskee autoilijoita, jotka ajavat enimmäkseen aamuvarhaisella tai iltamyöhään ja joiden tulisi varautua teiden nopeaan jäätymiseen. Lämpötilan ollessa lähellä nollaa heikkenee kitkarenkaan ohjattavuus merkittävästi.

Asiantuntijoiden mukaan kitkarenkaiden käyttäjille olisi hyvä säätää märällä tai liukkaalla tiellä nopeusrajoitukseksi 80 km/h. Nastarenkaille ei tarvita nopeusrajoitusta. Talvikauden loputtua tulee nastarenkaiden omistajien vaihtaa autolleen kesärenkaat, kun taas kitkarenkaiden käyttäjiltä vaihtopakko puuttuu. Luonnollisesti niiden pintakuvion kuluminen kesällä on merkittävästi suurempi.